barnresor sverige

Semester i Sverige med barn: Upplev Familjeresor som passar alla åldrar

Sverige är ett fantastiskt resmål för barnfamiljer. Här finns det många spännande platser att utforska, från skogar och sjöar till historiska platser och nöjesparker. Dessutom är det enkelt att resa runt i landet med olika transportmedel.

I denna guide ska vi ta en närmare titt på några av de bästa resmålen för barnfamiljer i Sverige. Vi ska också besvara vanliga frågor som rör barnresor i Sverige.

Vart ska man åka med barn i Sverige?

Sverige är fullt av härliga resmål för barnfamiljer. Om ni vill besöka en stad med mycket att göra är Göteborg ett bra val. Här finns det både nöjesparker och museer, inklusive Universeum och Liseberg.

Stockholm är en annan stad som har mycket att erbjuda för barnfamiljer. Besök Skansen, Junibacken eller Gröna Lund för en minnesvärd dag.

För de som vill ha en aktiv semester finns det många bra alternativ. Varför inte hyra en stuga i skogen och ge sig ut på upptäcktsfärd? Ta en båtutflykt i skärgården, hyr cyklar eller prova på klättring. Sverige har något att erbjuda för alla.

Kan barn flyga inom Sverige utan pass?

Ja, svenska barn som reser inom landet behöver inte pass för att flyga. Dock behöver alla resenärer, oavsett ålder, ha en giltig ID-handling med sig vid incheckning. Enligt Transportstyrelsen räknas både nationellt id-kort, körkort och pass som giltiga ID-handlingar.

Hur länge åker barn gratis tåg?

Barn upp till 6 år åker gratis på SJ:s tåg och regionaltåg i Sverige. För barn mellan 7 och 15 år erbjuds rabatterade biljetter. Det finns också olika familjebiljetter som kan vara förmånliga för större familjer.

Måste man ha bilbarnstol i buss?

Enligt svensk lag måste alla barn under 135 cm resa i en bilbarnstol när de åker bil. Detta gäller även för bussresor. Om det inte finns någon bilbarnstol tillgänglig på bussen är det tillåtet att barnet reser utan bilbarnstol, men då ska de sitta på en vanlig säteskudde och ha säkerhetsbältet på.

tågresa sverige barn

Barnresor i Sverige – Tips och tricks

Att resa med barn kan vara en utmaning, men med lite förberedelse och smarta knep kan det bli en minnesvärd upplevelse för hela familjen. Här är några tips och tricks för barnresor i Sverige:

Planera i förväg.

Det kan vara en god idé att planera era resor och utflykter i förväg. Tänk på vilka platser ni vill besöka och hur ni ska ta er dit. Om ni ska resa med tåg eller buss kan det vara bra att boka biljetter i förväg för att undvika onödig stress och köande.

Packa smart.

Att packa för en resa med barn kräver lite extra omsorg. Tänk på att ta med kläder och skor som passar för de aktiviteter ni planerar att göra, som badkläder och promenadskor. Packa också med lite extra snacks och underhållning för att hålla barnen sysselsatta under resan.

Välj rätt boende.

Olika boendealternativ passar olika bra för barnfamiljer. Att hyra en stuga eller en lägenhet kan vara ett bra alternativ, eftersom det ger er mer utrymme och möjlighet att laga mat själva. Se också till att välja ett boende som passar för era behov, som till exempel en lekplats för barnen eller närhet till stranden.

Använd rabatter och erbjudanden.

Många attraktioner och transportbolag erbjuder rabatterade biljetter för barn och familjer. Se till att ta del av dessa erbjudanden för att spara pengar under er resa.

Var flexibel.

Att resa med barn kan innebära en hel del oförutsägbara situationer. Var beredd på att behöva vara flexibel med era planer och ta pauser när det behövs.

Läs även: Resa med barn på sommarlovet 2023: 10 förslag på destinationer i Sverige och utomlands