semester med hund

Semester med hund: Tips för en lyckad familjeresa

Att Äka pÄ semester med hund och familj krÀver lite extra research. Det gÀller att hitta rÀtt resmÄl, transportalternativ och aktiviteter som passar bÄde barn och hundar. HÀr Àr nÄgra tips för att planera en lyckad familjesemester med hund.

Var kan man semestra med hund?

MÄnga semesterorter och lÀnder har blivit mer hundvÀnliga och tillÄter hundar pÄ hotell, strÀnder och andra offentliga platser. NÄgra av de populÀra resmÄlen för hundÀgare inkluderar:

 • Danmark: Danska strĂ€nder Ă€r hundvĂ€nliga och tillĂ„ter hundar utan koppel pĂ„ vissa delar av stranden.
 • Norge: HĂ€r finns mĂ„nga hundvĂ€nliga hotell och aktiviteter, sĂ„som hundspannsturer och hundvĂ€nliga vandringar.
 • Italien: Italien Ă€r kĂ€nt för sin hundvĂ€nliga kultur och mĂ„nga restauranger tillĂ„ter hundar pĂ„ uteserveringar.
 • Spanien: Spanien har mĂ„nga hundvĂ€nliga strĂ€nder och parker dĂ€r hundar Ă€r vĂ€lkomna.
 • Tyskland: Tyskland har en hög standard för djurskydd och mĂ„nga hotell, campingplatser och restauranger vĂ€lkomnar hundar.

HÀr Àr nÄgra förslag pÄ populÀra resmÄl skrÀddarsydda för familjer med hund:

1. Gardasjön, Italien

Gardasjön Àr kÀnt för sin natursköna skönhet och har mÄnga hundvÀnliga strÀnder. Det finns ocksÄ flera hotell som vÀlkomnar hundar, till exempel Grand Hotel Gardone Riviera och Villa Arcadio Hotel & Resort.

Om du föredrar camping, sÄ Àr Camping Wien i Peschiera del Garda ett bra alternativ.

2. Costa del Sol, Spanien

Costa del Sol har mÄnga hundvÀnliga strÀnder och hundparker, som till exempel den populÀra Parque del Oeste i Marbella. Det finns ocksÄ mÄnga hotell som vÀlkomnar hundar, till exempel Hotel Los Monteros Spa & Golf Resort och Hotel Molina Lario.

Om du letar efter en campingplats, sÄ Àr Camping Cabopino i Marbella en populÀr plats.

3. Schwarzwald, Tyskland

Schwarzwald Àr en naturskön region i Tyskland som Àr kÀnd för sin vandringsleder och cykelleder.

Det finns ocksÄ mÄnga hundvÀnliga hotell och restauranger i omrÄdet, som till exempel Hotel Schlehdorn i Hinterzarten och Hotel Hirschen i Oberwolfach.

Om du föredrar camping, sĂ„ Ă€r Camping MĂŒnstertal ett bra alternativ.

4. Österrike

Österrike Ă€r kĂ€nt för sina vackra alpina landskap och det finns mĂ„nga familjevĂ€nliga skidorter som tillĂ„ter hundar, till exempel KitzbĂŒhel och Saalbach-Hinterglemm.

Om du letar efter ett hotell, sÄ Àr Alpenhof Kirchberg och Hotel Saalbacher Hof tvÄ populÀra alternativ.

Om du vill campa, sÄ Àr Camping Arlberg i Pettneu am Arlberg en bra plats.

5. Gotland, Sverige

Gotland Àr en vacker ö som Àr kÀnd för sina kritvita strÀnder och historiska sevÀrdheter. Det finns ocksÄ mÄnga hundvÀnliga hotell och restauranger pÄ ön, som till exempel Hotell Strandporten i Visby och Hotell Breda Blick i Ljugarn.

Om du föredrar camping, sÄ Àr Tofta Camping en populÀr plats.

6. Dyrehaven, Klampenborg

Detta Àr en stor park som Àr perfekt för en dagstur med hund. Parken har vandringsleder och vackra naturvyer, och du kan till och med besöka ett gammalt tivoli och en djurpark.

Innan du bokar boende Àr det viktigt att kontrollera reglerna och eventuella extra avgifter för husdjur.

Hur reser man med hund?

Att resa med hund kan ske pÄ olika sÀtt, beroende pÄ resmÄlet och avstÄndet. HÀr kommer nÄgra tips för din semester med hund:

 • Bil: Om du reser med bil Ă€r det viktigt att hunden Ă€r sĂ€krad i en bilbur eller i ett sĂ€kerhetsbĂ€lte för hund. Kom ocksĂ„ ihĂ„g att stanna och lĂ„ta hunden strĂ€cka pĂ„ benen och dricka vatten med jĂ€mna mellanrum.
 • TĂ„g: Att Ă„ka tĂ„g med hund kan vara en avkopplande och enkel resa. De flesta tĂ„gbolag tillĂ„ter hundar pĂ„ tĂ„get, men kontrollera alltid reglerna och boka i förvĂ€g.
 • Flyg: Att flyga med hund krĂ€ver lite extra planering och förberedelse. Om hunden ska flyga i lastutrymmet bör du vĂ€lja en flygning med kortare flygtid och undvika varma dagar. Om hunden ska flyga i kabinen behöver du boka i förvĂ€g och ha med ett intyg frĂ„n veterinĂ€ren som visar att hunden Ă€r frisk och vaccinerad.

Aktiviteter att göra med hunden pÄ semestern

Att semestra med hunden kan vara en kul och minnesvÀrd upplevelse för hela familjen. HÀr Àr nÄgra aktiviteter som passar bra för hundar och barnfamiljer:

 • Besök hundvĂ€nliga strĂ€nder och parker
 • GĂ„ pĂ„ promenader och vandringar
 • Besök djurparker som tillĂ„ter hundar
 • Delta i hundtrĂ€ning och tĂ€vlingar
 • GĂ„ pĂ„ picknick och ha en rolig dag utomhus tillsammans
aktiviteter med hund

NÄgra generella tips pÄ din semester med hund

 1. Förbered hunden: Innan resan Ă€r det viktigt att se till att din hund Ă€r bekvĂ€m med att resa. Öva pĂ„ att sĂ€tta din hund i transportburen eller bilen nĂ„gra veckor i förvĂ€g, sĂ„ att din hund Ă€r van vid att resa och inte blir rĂ€dd eller stressad.
 2. VÀlj rÀtt transportbur: Om du reser med flyg Àr det viktigt att vÀlja en transportbur som uppfyller flygbolagets krav. Transportburen bör vara tillrÀckligt stor för att hunden ska kunna stÄ upp och vÀnda sig om, och den bör vara tillrÀckligt bekvÀm för att hunden ska kunna sova och vila under resan.
 3. Packa rÀtt: Se till att packa alla nödvÀndiga saker för din hund, som mat, vatten, leksaker och eventuellt medicin om din hund behöver det. Ta med en filt eller handduk som luktar som hemma, sÄ att din hund kÀnner sig trygg och bekvÀm.
 4. Se till att hunden Àr identifierad: Se till att din hund har en identifiering, som ett chip eller en halsband med namn och telefonnummer, ifall hunden skulle komma bort under resan.
 5. Planera resvÀgen: Planera resvÀgen i förvÀg och se till att det finns tillrÀckligt med pauser för att din hund ska kunna kissa, dricka och röra pÄ sig. Om du reser med bil kan det vara bra att ta med en vattenskÄl och en filt som hunden kan ligga pÄ.
 6. Se till att hunden Àr lugn: Se till att hunden Àr lugn och avslappnad under resan. Ge din hund gÀrna en godbit eller leksak för att hÄlla den sysselsatt under resan.
 7. Kolla upp reglerna: Kolla upp vilka regler och krav som gÀller för att resa med hund pÄ det transportsÀtt du valt, till exempel flyg eller tÄg. Olika lÀnder kan ha olika regler, sÄ se ocksÄ till att kolla upp eventuella krav för resor över landsgrÀnser.

Slutsats

Att semestra med hunden kan vara en fantastisk upplevelse för hela familjen, men det krÀver lite extra planering och förberedelse.

TÀnk pÄ att vÀlja en destination som passar för bÄde hundar och mÀnniskor, och se till att du har all nödvÀndig dokumentation och utrustning för att resa med din hund.

Genom att följa dessa tips kan du se fram emot en hÀrlig semester tillsammans med din fyrbenta vÀn!

resa med hund

Vanligt stÀllda frÄgor om semester med hund

Vad behövs för att resa med hund?

Regler och dokumentation som behövs för att resa med hund varierar beroende pÄ resmÄlet och transportmedlet. Generellt sett behöver du dock följande dokumentation:

 1. Ett hundpass: Detta Àr ett officiellt dokument som innehÄller information om din hund, inklusive dess ras, Älder och vaccinationsstatus. Hundpasset kan utfÀrdas av en veterinÀr och mÄste uppdateras regelbundet.
 2. Vaccinationsintyg: Beroende pÄ resmÄlet kan det krÀvas att din hund har vissa vaccinationer, som rabiesvaccination. Du bör ha ett officiellt vaccinationsintyg utfÀrdat av en veterinÀr som bekrÀftar att din hund har de nödvÀndiga vaccinationerna.
 3. HÀlsodeklaration: Vissa lÀnder eller flygbolag kan krÀva en hÀlsodeklaration frÄn en veterinÀr som bekrÀftar att din hund Àr frisk nog att resa.
 4. Transportbur: Om du reser med flyg eller tÄg kan det krÀvas att din hund transporteras i en godkÀnd transportbur eller transportvÀska som uppfyller specifika krav. Se till att du kontrollerar de specifika kraven innan du köper en transportbur.
 5. ID-taggar: Se till att din hund har en ID-tag eller mikrochip med din kontaktinformation, sÄ att du kan hittas om ni skulle bli separerade under resan.

Det Àr alltid viktigt att kontrollera de specifika reglerna och dokumentationskraven för det land eller transportmedel du planerar att resa med din hund.

FÄr hundar ont i öronen av att flyga?

Hundar kan ibland fÄ ont i öronen nÀr de flyger, sÀrskilt om de har problem med öronen som redan existerade innan resan eller om det Àr en lÀngre flygresa med hög höjdskillnad. NÀr ett flygplan stiger eller landar förÀndras lufttrycket, vilket kan pÄverka hundens öron pÄ samma sÀtt som det pÄverkar vÄra öron. Om hundens öron inte kan utjÀmna trycket pÄ ett normalt sÀtt, till exempel pÄ grund av en infektion eller en blockering, kan det orsaka obehag eller till och med smÀrta.

För att hjÀlpa till att minska risken för öronproblem under flygning kan det vara bra att konsultera med en veterinÀr innan resan för att se om det finns nÄgra öronproblem eller andra hÀlsoproblem som kan pÄverka hunden under flygningen. Det kan ocksÄ vara till hjÀlp att ge hunden en lugnande medicin eller öronmedicin före flygningen för att minska risken för smÀrta eller obehag i öronen.

Det Àr ocksÄ viktigt att följa flygbolagets regler och riktlinjer för att sÀkerstÀlla hundens sÀkerhet och komfort under flygningen. Det kan innebÀra att du behöver köpa en godkÀnd transportbur eller följa vissa riktlinjer för hur hunden ska hanteras under flygningen.

Hur lÀnge fÄr en hund flyga?

Reglerna kring hur lÀnge en hund fÄr flyga kan variera beroende pÄ flera faktorer, sÄsom hundens hÀlsa och Älder, typen av flygning och vilket flygbolag som anvÀnds.

Generellt sett har flygbolagen riktlinjer för hur lÀnge en hund fÄr flyga och det kan variera frÄn nÄgra timmar till ett par dagar.

Om du planerar att resa med din hund pÄ ett flyg, rekommenderas det att du kontaktar flygbolaget för att fÄ information om deras specifika regler och riktlinjer för flygning med husdjur.

Dessutom Àr det alltid viktigt att ta hÀnsyn till din hunds behov och vÀlbefinnande under resan, oavsett hur lÄng eller kort flygningen Àr. Kontakta alltid veterinÀren för att fÄ rÄd och rekommendationer.

Vilket land Àr mest hundvÀnligt?

NÀr det gÀller att resa utomlands med hund Àr det viktigt att kolla upp landets regler för husdjur.

Vissa lÀnder krÀver sÀrskilda vaccinationsintyg eller hÀlsodeklarationer för hundar som reser in i landet. NÄgra av de mest hundvÀnliga lÀnderna Àr Tyskland, Schweiz, Frankrike och Italien.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *