resa med barn på sommarlovet

Resa med barn på sommarlovet 2024: 10 förslag på destinationer i Sverige och utomlands

Har du planer om att resa med barn på sommarlovet 2024? I detta inlägget tar vi för oss 5 förslag på resmål i Sverige och 5 förslag på resmål utomlands som passar utmärkt att åka till på sommarlovet. Så oavsett om ni föredrar en lugn strandsemester utomlands eller en aktiv äventyrsresa i Sverige, finns det många resmål som passar för hela familjen.

När är det sommarlov 2024?

Sommarlovet i Sverige 2024 sträcker sig i år från 17 juni till 19 augusti, beroende på var i landet man befinner sig och vilken kommun eller skola det gäller.

Det exakta datumet varierar mellan olika skolor och kommuner, så det är bäst att kontakta din skola eller kommun för att få en mer exakt tidpunkt.

Generellt sett brukar sommarlovet vara ungefär 10-11 veckor långt.
Här finns olika datum för skolloven 2024.

Här är 10 förslag på destinationer i Sverige och utomlands att besöka med barn på sommarlovet 2024.

5 destinationer för sommarlov i Sverige:

1. Gotland

Gotland är en fantastisk plats att besöka på sommaren med barn, med massor av aktiviteter och sevärdheter som är perfekta för familjer.

Denna vackra ö med sina vita stränder och turkosa vatten är perfekt för en familjesemester. Utforska de gamla ruinerna i Visby, åk på en cykeltur genom de gröna landskapen eller bara koppla av på en av öns många stränder.

En av de mest populära aktiviteterna är att besöka de vackra stränderna runt om på ön, där barnen kan bada och leka i sanden. För en mer kulturell upplevelse kan man besöka Gotlands museum, där man kan lära sig om Gotlands fascinerande historia och kultur.

2. Västra Götaland

Västra Götaland är ett utmärkt resmål för en sommarsemester med barn. Här finns många aktiviteter och sevärdheter för både små och stora.

Besök Liseberg, Nordens största nöjespark med åkattraktioner för alla åldrar.

Utforska också naturen på vandringar i naturreservat som Kosterhavet eller ta en båttur i skärgården.

Universeum, ett interaktivt vetenskapscenter i Göteborg, är en spännande upplevelse för både barn och vuxna.

Skara Sommarland är en annan populär destination med en stor vattenpark och en djurpark med exotiska djur från hela världen. Oavsett vad ni väljer att göra i Västra Götaland så kommer ni att skapa minnen som varar för livet.

3. Dalarna

Dalarna är en vacker region i Sverige som erbjuder många roliga aktiviteter för barn under sommarmånaderna.

En av de mest populära sevärdheterna är Orsa Rovdjurspark, där man kan se björnar och andra djur i deras naturliga miljöer. Parken har också en äventyrsdel med olika aktiviteter för barn i alla åldrar, inklusive klättring, hoppborgar och en linbana.

Förutom Orsa Björnpark finns det också många andra roliga aktiviteter för barn i Dalarna. Till exempel kan man besöka Tomteland, en temapark där barnen kan träffa tomtar och troll och delta i olika aktiviteter och lekar.

Det finns också flera äventyrsparker runt om i regionen, inklusive Leksand Resort och Orsa Grönklitt, som erbjuder allt från berg- och dalbanor till vattenrutschbanor.

Andra populära aktiviteter inkluderar att vandra i den vackra naturen, åka båt på en av regionens många sjöar eller prova på fiske.

För de som är intresserade av kultur och historia finns det också flera museer och historiska platser att besöka, inklusive Falu Gruva och Zornmuseet i Mora.

4. Småland

Småland är en fantastisk region i Sverige som erbjuder många roliga och spännande aktiviteter för barn under sommarmånaderna.

En av de mest populära sevärdheterna är Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby, där barnen kan uppleva sagornas värld och träffa karaktärer som Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga.

Förutom Astrid Lindgrens Värld finns det också många andra roliga aktiviteter att göra i Småland. Till exempel kan man besöka High Chaparral, en vildmarks- och westernpark med roliga aktiviteter som skattjakt, kanotpaddling och ridning.

Andra populära attraktioner inkluderar Glasriket, där man kan se glasblåsning och shoppa för handgjorda glasföremål, samt Kleva Gruva, där man kan uppleva hur det var att arbeta i en gruva på 1800-talet.

För de som gillar att vara utomhus finns det många fina vandringsleder och cykelvägar runt om i Småland. Till exempel kan man vandra i nationalparken Store Mosse, eller cykla längs den populära Banvallsleden.

Det finns också många badplatser runt om i regionen, som sjöarna Vidöstern och Bolmen, där man kan bada och sola.

Oavsett vad man väljer att göra i Småland med barn på sommaren så finns det alltid något spännande att upptäcka i denna vackra och varierande region.

5. Stockholm

Stockholm är en fantastisk stad att besöka med barn på sommaren.

En av de mest populära aktiviteterna är att besöka Djurgården, där man hittar många roliga attraktioner som Gröna Lund, Skansen och Vasamuseet.

På Gröna Lund finns det många roliga åkattraktioner för barn i alla åldrar, medan Skansen erbjuder en historisk och kulturell upplevelse med djur och traditionella hus.

För en mer avslappnad dag kan man besöka någon av stadens många parker, som Hagaparken och Kungsträdgården, där barnen kan leka och springa runt.

Det finns också många lekplatser runt om i staden, som Humlegården och Långbro Park, där barnen kan leka och träffa nya vänner.

För en aktiv dag kan man hyra cyklar och cykla runt i staden eller ta en båttur runt området, medan för en mer kulturell upplevelse kan man besöka något av stadens många museum, som Tekniska Museet eller Nationalmuseum.

5 destinationer för sommarlov utomlands:


1. Danmark

En av de mest populära aktiviteterna är att besöka Legoland i Billund, där barnen kan uppleva en värld av lego med roliga åkattraktioner och legofigurer.

För de som gillar att vara utomhus finns det många fina stränder runt om i Danmark, som Rømø på Jylland, Blåvand på Västkusten och Marielyst på Falster. Här kan man bada, bygga sandslott och spela beachvolleyboll.

Danmark erbjuder också många kulturella upplevelser för barn, som Tivoli i Köpenhamn, som är en historisk nöjespark med roliga åkattraktioner, spel och matställen.

Andra populära attraktioner inkluderar Vikingeborgen Fyrkat, där man kan uppleva hur det var att leva som viking, och Den Gamle By i Århus, som är ett friluftsmuseum med historiska byggnader och aktiviteter.

För en mer avslappnad dag kan man besöka någon av stadens många parker, som Kongens Have i Köpenhamn eller Fælledparken i Århus, där barnen kan leka och springa runt.

Det finns också många cykelvägar runt om i landet, som är perfekta för familjer som vill upptäcka Danmark på två hjul.

2. Kroatien

Kroatien är ett fantastiskt resmål för en sommarsemester med barn, med sina kristallklara stränder, soliga kuststäder och många historiska sevärdheter.

En av de mest populära aktiviteterna för barn i Kroatien är att besöka någon av de många vattenparkerna, som Aquapark Istralandia eller Aquapark Aquacolors i Poreč, där barnen kan njuta av roliga vattenrutschbanor och pooler.

För de som gillar äventyr kan man åka på en båttur till en av de många öarna utanför kusten, som Hvar eller Brač, där man kan snorkla, dyka och utforska de vackra stränderna och grottorna.

Andra populära aktiviteter inkluderar cykling längs kusten eller på någon av de många cykelvägarna i inlandet, eller vandring i nationalparkerna Plitvice Lakes eller Krka, där man kan se vackra vattenfall och sjöar.

Kroatien är också känt för sina många historiska sevärdheter, som Dubrovniks stadsmurar och Pula amfiteater. Barnen kommer att älska att utforska dessa fascinerande platser och lära sig om Kroatiens rika historia.

Slutligen är maten i Kroatien en annan höjdpunkt, med många goda rätter som är lämpliga för barn, som grillad fisk och kött, pizza och pasta.

3. Grekland

Grekland är ett fantastiskt resmål för en sommarsemester med barn, med sina vackra stränder, kristallklart vatten och rika historia.

En av de mest populära aktiviteterna för barn i Grekland är att besöka någon av de många öarna, som Kreta, Korfu eller Mykonos, där man kan njuta av solen och bada i det turkosa vattnet.

För de som gillar äventyr kan man besöka någon av de många vattenparksattraktionerna runt om i landet, som Aqua Fun i Kreta eller Watercity i Heraklion.

Andra populära aktiviteter inkluderar att besöka en av de många antika platserna, som Akropolis i Aten eller Apollontemplet i Korinth, där barnen kan lära sig om Greklands rika historia och kultur.

Grekland är också känt för sin goda mat, med många hälsosamma och välsmakande rätter som lämpar sig för barn, som tzatziki, souvlaki och färsk frukt och grönsaker.

För en mer avslappnad dag kan man besöka någon av de många parkerna och lekplatserna runt om i landet, som är perfekta för barn som vill leka och springa runt.

4. Disneyland Paris, Frankrike

Disneyland Paris är ett drömresmål för barn och en plats där fantasin verkligen blir verklighet.

På sommaren kan man besöka parken och njuta av det fantastiska utbudet av attraktioner, shower och evenemang.

Barnen kommer att älska att möta sina favoritdisneyfigurer, ta autografer och ta bilder med dem. De kan också njuta av spännande åkturer som Space Mountain och Big Thunder Mountain Railroad.

För de yngre barnen finns det många lugnare åkattraktioner som Dumbo the Flying Elephant och It’s a Small World.

Disneyland Paris har också många spännande shower och evenemang, som Disney Illuminations, en ljusshow som speglar Disney-filmerna, eller Disney Stars on Parade, en paradvagn som visar upp de mest kända Disney-karaktärerna.

Förutom parken finns det också många hotell och restauranger att välja mellan i Disneyland Paris-området. Det finns också en shoppinggata där man kan köpa souvenirs och presenter.

Sammanfattningsvis är Disneyland Paris en fantastisk destination för familjer med barn på sommaren. Med sitt utbud av attraktioner, shower och evenemang, finns det alltid något spännande att upptäcka och uppleva i denna magiska park.

5. New York, USA

Barnen kommer att älska att besöka den berömda Central Park, som är fylld med lekplatser, fontäner, djur, och båtuthyrning.

Andra populära sevärdheter inkluderar det ikoniska Frihetsgudinnan, där man kan ta en båttur och njuta av en fantastisk utsikt över staden.

För en riktigt spännande dag kan man besöka någon av stadens många museum, som American Museum of Natural History eller Children’s Museum of Manhattan, där barnen kan lära sig om vetenskap, historia och konst på ett roligt och interaktivt sätt.

New York har också ett utbud av teatrar, musikaler och konserter som passar både barn och vuxna. För en riktigt spektakulär kväll kan man gå på en föreställning på Broadway eller se en konsert på Madison Square Garden.

Matkulturen i New York är också något man inte får missa. Man kan prova allt från pizza och hamburgare till färsk sushi och trendiga matmarknader.

Oavsett om ni väljer att resa inom Sverige eller utomlands, så finns det många fantastiska destinationer som passar för hela familjen.

Från lugna stränder och gröna landskap till spännande storstäder och äventyrsfyllda nöjesparker, det finns något för alla smaker och åldrar. Så börja planera din familjesemester för 2024 nu och skapa minnen som varar för livet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *