segla med barn

Att segla med barn – Tips och tricks för en smidig segling med hela familjen

Om ni är en seglarfamilj vet ni att segla med barn skapar årets bästa och mest minnesvärda ögoblicken. Det är dock inte alltid lätt att resa med barn, och segling är inget undantag.

För många kan segling med barn även kännas som ett orosfylld moment då små barn inte är vana att gå på lutande båtar, inte vana att vara i små utrymmen under en längre tid eller ramla i vattnet.

Det gäller att ha rätt planering, utrustning och attityd för en vällyckad seglats.

I denna artikel kommer vi att ge dig tips och tricks för att göra din segling med barn så smidig som möjligt, oavsett om du har spädbarn eller ungdomar med dig på båten.

Tips för att åka segelbåt med spädbarn

 1. Ta med allt du behöver – Förutom grundläggande babyutrustning som blöjor och våtservetter, glöm inte att ta med extra kläder, solkräm, hatt och solglasögon för ditt spädbarn.
 2. Fokusera på säkerhet – Se till att din segelbåt är utrustad med all nödvändig säkerhetsutrustning, inklusive flytvästar i rätt storlek för både barn och vuxna. Håll alltid koll på ditt spädbarn och se till att det är säkert och bekvämt.
 3. Anpassa seglingen efter ditt spädbarns behov – Spädbarn kräver mycket uppmärksamhet och kan behöva matas, bytas och vila regelbundet. Planera din segling så att den passar ditt spädbarns behov och rutiner.
 4. Använd en lämplig bärsele eller bärsjal för att hålla spädbarnet nära dig när du går ombord på båten och när du går av.
 5. Om du har en bilbarnstol, se till att den är certifierad för användning i båtar och monterad och fastsatt korrekt.

Se denna filmen om en familj som åker segelbåt med ett spädbarn:

Åka segelbåt med barn mellan 1-3 år

 1. Ta med leksaker – Småbarn kan ha kort uppmärksamhetsspann, så se till att ta med leksaker som kan hålla dem underhållna ombord. En Ipad och böcker har även fungerat bra för oss.
 2. Ge dem uppgifter – Att låta småbarn delta i seglingen genom att ge dem enkla uppgifter, som att hjälpa till att hissa segel eller länspumpa, kan hjälpa dem att känna sig involverade och delaktiga.
 3. Planera för pauser – Småbarn kan behöva vila och äta regelbundet. Planera din segling så att den passar ditt barns behov och rutiner.
 4. Åk när barnen sover – Det kan vara en bra ide att åka iväg under barnens sovtider så barnen sover under dom längre sträckorna. I denna åldern brukar det vara destinationen som är målet, och inte resan.
 5. Mutor – Kex och andra mutor har räddat oss många gånger, speciellt när man behöver händerna fria vid tilläggning.
 6. Åk till naturhamnar med strand eller öer med lekplatser.

Åka segelbåt med barn 4-7 år

 1. Lär dem om segling – Att lära dina barn om segling och hur båten fungerar kan vara en rolig och lärorik aktivitet. Låt dem hjälpa till med att hissa segel, navigera och hålla utkik efter andra båtar.
 2. Ta med spel och aktiviteter – Barn i förskoleåldern kan ha svårt att sitta stilla länge. Ta med spel, böcker och andra aktiviteter som kan hålla dem underhållna ombord.
 3. Anpassa seglingen efter dina barns behov – Barn i förskoleåldern kan behöva vila och äta regelbundet. Planera din segling så att den passar dina barns behov och rutiner.

Åka segelbåt med ungdomar

 1. Låt dem vara delaktiga – Att låta ungdomar vara delaktiga i seglingen genom att ge dem mer avancerade uppgifter som att navigera och styra båten kan hjälpa dem att känna sig mer involverade och ansvarstagande.
 2. Planera för aktiviteter – Ungdomar kan ha svårt att hålla sig sysselsatta under en längre segling. Planera för aktiviteter som snorkling, fiske eller utflykter på land för att hålla dem underhållna.
 3. Lär dem om säkerhet – Att lära ungdomar om säkerhet på sjön och hur man använder säkerhetsutrustning som flytvästar kan vara en viktig och livräddande läxa.

Det är också viktigt att tänka på barnets behov av vila och lugn under seglingen. Se till att du har en lämplig plats ombord där barnet kan sova eller koppla av utan att utsättas för höga ljudnivåer eller vind. En bra idé kan vara att ha en skuggig plats under biminitoppen där barnet kan vila.

Under seglingen bör du också se till att barnet alltid är skyddat mot solen. Spädbarns hud är mycket känslig och kan brännas snabbt i solen. Använd solskydd med hög faktor och se till att barnet har på sig skyddande kläder, en solhatt och solglasögon.

Om du planerar att segla över natten, se till att du har en lämplig sovplats för barnet. En av de säkraste platserna för spädbarn att sova är i en särskild koj. Detta hjälper till att förhindra att barnet rör sig runt när båten rör sig och minskar risken för skador.

Vanliga ställda frågor kring att segla med barn

När kan man börja segla med en bebis?

Det finns inget definitivt svar, men vissa källor hävdar att det inte är lämpligt att ta med en alltför ung bebis på en segelbåt på grund av säkerhetsrisker och möjligheten till sjösjuka.

Generellt rekommenderas det att vänta tills en bebis är minst sex månader gammal, eller väger 8 kg innan man tar med dem på en segelbåt.

Hur långt kan man åka med en bebis?

Det beror på många faktorer, inklusive ålder, hälsa och upplevelsenivå för både föräldrarna och barnet.

För yngre barn rekommenderas kortare båtturer och närliggande destinationer för att undvika överbelastning och minska risken för sjösjuka.

Det är också viktigt att ha tillräckligt med förnödenheter och utrustning ombord för att ta hand om bebisens behov under resan.

När kan barn börja på segelskola?

Barn kan börja på segelskola när de är tillräckligt mogna och har intresse av segling.

Vanligtvis tar många segelskolor emot elever från sex års ålder och uppåt, men vissa kan erbjuda program för yngre barn.

Innan du anmäler ditt barn till segelskola bör du kontakta skolan och ställa frågor om programmet, säkerhetsåtgärder och instruktörens erfarenhet och kvalifikationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *